Diumenge, 08/07/2018, 20h: El PÒDIUM al carrer Concert participatiu a la Plaça Cal Baldiró
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791) Concert per a flauta, arpa i orquestra en do major K. 299 amb una orquestra de cambra formada pels músics del Pòdium i alumnes de l'Escola de Música Frederic Mompou i dels conservatoris de la regió
Altres obres sorpresa
El Pòdium Matadepera 2018 torna amb quatre concerts de cambra units, com als darrers anys, per una lògica emocional que ofereix experiències intenses que ens fan reflexionar, somiar i gaudir: "Un banquet musical" - "Jardinet de flors" - "Metamorfosis" - "Final amb porta oberta"
Dilluns, 09/07/2018, 18.30h: Joan Vives presenta: "les obres del Pòdium 2018" Conferència sobre la programació d'enguany a càrrec de Joan Vives, presentador de Catalunya Música
Dilluns, 09/07/2018, 20h: Un banquet musical
Bohuslav Martinu (1890 - 1959) Música de Cambra N. 1 per a clarinet, violí, viola, violoncel, arpa i piano
Leonard Bernstein (1919 - 1990) Sonata per a clarinet i piano
Pausa
Franz Schubert (1797 - 1828) Quintet "La truita" per a piano, violí, viola, violoncel i contrabaix, D. 667
El primer concert, "Un banquet musical", presenta obres de joventut de Leonard Bernstein i Franz Schubert, precedides d'una de les últimes obres del compositor txec Bohuslav Martinu amb el curiós títol de "música de cambra núm. 1" per a piano, arpa, violí, viola, violoncel i clarinet. Aquesta obra portava, originalment, el títol "Les Fêtes nocturnes", cosa que es veu reflectida en l'atmosfera nocturna que evoquen els colors especials d'aquesta combinació insòlita d'instruments. El llenguatge musical d'aquesta obra és únic per la manera en què combina influències txeques amb la tradició francesa i el neo-barroc. Leonard Bernstein va compondre la seva sonata per a clarinet durant l'època d’estudis, quan el seu estil compositiu encara s'orientava a formes més tradicionals com ara la sonata. Gràcies al seu llenguatge lleuger, directe i genuïnament nord-americà ha arribat a ocupar un lloc especial, tant en el repertori del compositor com en el repertori dels clarinetistes. Schubert va escriure el seu famós Quintet "La truita" a petició i encàrrec d'un violoncel·lista, prenent com a model una obra que l'aleshores cèlebre compositor Johann Nepomuk Hummel havia escrit poc abans per a la mateixa formació. Li va demanar específicament unes variacions sobre el lied "La truita" que des del moment de la seva creació s'havia guanyat l'estima de la Viena de l'època. És gràcies a aquest moviment de les variacions i al caire alegre i despreocupat d'aquest quintet que s'ha convertit en una de les obres de cambra consagrades del segle XIX.
Dimarts, 10/07/2018, 20h: Jardinet de flors
Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) Serenata per a flauta, violí i viola, Op. 25
Paul Hindemith (1895 - 1963) "Musikalisches Blumengärtlein und Leyptziger Allerley" per a clarinet i contrabaix
Erwin Schulhoff (1894 - 1942) Concertino per a flauta, viola i contrabaix
Javier Martínez Campos (*1989) "Rosa meditativa", estrena per a clarinet, violí, violoncel i arpa
Maurice Ravel (1875 - 1937) "Introducció i Allegro" per a arpa, flauta, clarinet, dos violins, viola i violoncel
El títol del segon concert "Jardinet de flors" fa referència a la segona obra del programa i al mateix temps serveix per donar una imatge d'un conjunt d'obres que tenen "colors" i "aspectes" molt diferents, però que alegren l'esperit de l'oient per les seves particularitats i gràcia. La Serenata de Beethoven per a flauta, violí i viola Op. 25 és una obra clarament reconeixible del gran compositor alemany, a la vegada que ens atreu pel seu caire juganer i lleuger. El compositor Paul Hindemith fou un bromista i el duet per a clarinet i contrabaix n'és un bon exemple, començant per la combinació poc habitual d'aquests dos instruments. Alguns dels moviments, per breus que siguin, porten noms descriptius d'un pes irònic que en denoten la suposada importància. Tot el duet es diu mutatis mutandis: "Jardinet de flors musical i verdura de tot tipus". El "Concertino" d'Erwin Schulhoff també fa servir una combinació d'instruments poc habitual amb el trio de flauta (i piccolo), viola i contrabaix, però en aquest cas amb una intenció sonora clarament volguda que combina els extrems d'alts i greus a través d'un llenguatge musical dels anys 20 basat en la música folklòrica. Per primera vegada tenim el privilegi, al Pòdium Matadepera, de presenciar l'estrena d'una obra, en aquest cas per a arpa, clarinet, violí i violoncel, del jove compositor valencià Javier Martínez Campos, compositor en residència i violoncel·lista convidat del Pòdium 2018. El concert clou amb una de les obres de cambra més importants amb arpa: "Introducció i Allegro" del compositor francès Maurice Ravel, obra que mostra el mestratge del compositor, tant pel que fa a la instrumentació com a la perfecció d'un llenguatge propi que epitomitza l'elegància francesa de l'època.
Dijous, 12/07/2018, 20h: Metamorfosis
Dmitri Xostakóvitx (1906 - 1975) Trio per a piano, violí i violoncel, Op. 67
Alfred Schnittke (1934 - 1998) Hymnus II per a violoncel i contrabaix
Pausa
Richard Strauss (1864 - 1949) Metamorfosis per a septet de cordes
Els anys 40 a Europa, una de les èpoques més fosques de la història, van obligar molts artistes a replantejar-se la relació amb l'art que produïen. En el tercer concert, "Metamorfosis", en sentim dos exemples oposats, tant pel que fa al punt de vista geopolític com pel que fa al moment de les seves vides. Dmitri Xostakòvitx, un compositor a contracorrent, que dins de la Unió Soviètica ja s'havia fet enemics poderosos, es va haver d'enfrontar a una guerra que va costar la vida a més d’un amic íntim. És amb el dol d'aquestes pèrdues que escriu el segon trio amb piano Op. 67. L'obra incorpora molts aspectes típics de la música d'aquest compositor, com són el sarcasme, el contrast entre desafiament i resignació i la profunda tristesa. Abans d'anar a l'altre costat del "front oriental" de la Segona Guerra Mundial sentirem una obra d’un compositor que és, d'alguna manera, "hereu" de Xostakòvitx, Alfred Schnittke. "Hymnus II" per a violoncel i contrabaix és una obra de caràcter meditatiu i místic que ens permet uns moments de reflexió abans de la pausa. L'obra de la segona part és la que dóna nom al concert: "Metamorfosis" en la versió per a septet de cordes. El compositor Richard Strauss havia gaudit d'una vida plena de grans èxits professionals gràcies a un llenguatge musical que donava continuïtat al romanticisme tardà i que encertava el gust de la burgesia de l'època. Encara durant les etapes més fosques del nazisme no va perdre la seva fe en el fonament burgès de la cultura alemanya i no va arribar a distanciar-se amb prou claredat del règim nazi com se li va retreure més tard. Al final de la guerra, veient destruïda la seva estimada ciutat de Munic, composa les "Metamorfosis" com una mena de rèquiem a la cultura burgesa alemanya. Agafa motius de la marxa fúnebre de la Tercera simfonia de Beethoven, que sotmet a una metamorfosi musical fins que la cita textualment al final de l'obra, tancant així, d'alguna manera, una època cultural i acomiadant-se de l'escenari musical.
Divendres, 13/07/2018, 20h: Final amb porta oberta
Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) Selecció de les invencions a tres veus en la versió per a violí, viola i violoncel
Javier Martínez Campos (*1989) Sonata per a flauta i piano (2008)
Pausa
Johannes Brahms (1833 - 1897) Quintet per a dos violins, dues violes i violoncel en sol major, Op. 111
El Pòdium clou amb un "Final amb porta oberta". L'any 1890, Johannes Brahms va explicar a l'editor Fritz Simrock que amb el quintet per a cordes Op. 111 ja havia fet tot el que havia de fer i que era hora d'anar-se jubilant. Hauria estat un final digne, ple de força, rodó i ben acabat. Aquest quintet és una bona mostra de l'estil madur del compositor, que exhibeix al mateix temps una perfecció formal i un tracte lúdic de formes i gèneres musicals diferents. S'especula que els seus intents d'escriure una cinquena simfonia finalment van portar-lo a escriure aquest quintet Op. 111, que així esdevé música de cambra de caire simfònic. Finalment, Brahms va deixar una porta oberta a la composició i, gràcies a l'encontre amb el clarinetista Richard Mühlfeld en els últims anys de la seva vida, ens va deixar algunes obres més de música de cambra. En la primera part sentim les invencions a tres veus per a piano de Johann Sebastian Bach en la versió per a trio de cordes, obres dedicades a l'estudi musical i a l'aprenentatge de la tècnica pianística. Fins i tot amb la intencionalitat de servir com a exercicis musicals, Bach escriu obres d'una gran perfecció i bellesa. La separació de les veus en els tres instruments ofereix a l'oient un punt de vista aclaridor sobre l'estructura musical. Abans de la pausa sentim la sonata per a flauta i piano del compositor en residència del Pòdium, Javier Martínez Campos, una de les seves primeres obres editades, que va escriure el 2008 amb només 18 anys.
violí: Mayumi Kanagawa, Aoife Ní Bhríain, Sara Cubarsi viola: Nora Romanoff-Schwarzberg, Friedemann Slenczka violoncel: Javier Martínez Campos, Peter Schmidt contrabaix: Mariona Mateu piano: Clara Yang, Katia Michel flauta: Aniela Frey clarinet: Ona Cardona arpa: Anna Quiroga