Programa del PÒDIUM Matadepera 2017
Dissabte, 01/07/2017, 20h: El PÒDIUM al carrer
Concert de benvinguda a la Plaça Cal Baldiró, entrada lliure
Joseph Haydn, Sinfonia Concertante en si b major Hob.I:105
(i obres sorpresa)
amb una orquestra de cambra formada pels músics del Pòdium
i alumnes de l'Escola de Música i dels conservatoris de la regió
El PÒDIUM Matadepera presenta música de cambra en facetes molt variades que es complementen per a oferir una experiència emotiva plena. El concert de benvinguda "El PÒDIUM al carrer" del dia 1 de juliol - a l'aire lliure i amb la participació d'alumnes i aficionats - té la Sinfonia Concertante de Joseph Haydn com a obra principal. L'obra és un exemple del mestratge de Haydn tant en l'àmbit simfònic com en l'àmbit cambrístic amb els quatre instruments solistes, violí, violoncel, oboè i fagot dialogant entre ells i amb el tutti de l’orquestra.
Diumenge, 02/07/2017, 20h: El PÒDIUM serè
Carl Nielsen, "Serenata in vano" per a clarinet, fagot, trompa, violoncel i contrabaix
Ernő Dohnányi, Serenata per a trio de cordes en do major, Op. 10
Pausa
Johannes Brahms, Valsos Op. 39 per a piano a quatre mans
Wolfgang Amadeus Mozart, Quintet per a piano i vents en mi b major, K. 452
Raquel Castro, violí
Isabel Villanueva, viola
Erica Wise, Peter Schmidt, violoncel
Ander Perrino, contrabaix
Katia Michel, Marianna Prjevalskaya, piano
María Martínez, oboè
Miguel Pérez Iñesta, clarinet
Maria Wildhaber, fagot
Merav Goldman, trompa
El dia 2 continua amb "El PÒDIUM serè", música de cambra en la tradició i l'esperit de la serenata, música d'entreteniment de caire lleuger i erudit. La "Serenata in vano" de Carl Nielsen combina instruments de vent amb les cordes greus per aconseguir una sonoritat profunda. L'obra convida l'oient a relaxar-se en moments melòdics i sonors de bon humor i sense pretensions. La Serenata per a trio de cordes d'Erno Dohnanyi ja és més enèrgica, amb elements humorístics i virtuosos típics de l'estil romàntic tardà del compositor hongarès. Els valsos per a piano a quatre mans de Johannes Brahms són un exemple del refinament absolut que el compositor sabia donar a una forma popular de la seva època. Clou el concert el magnífic quintet de Wolfgang Amadeus Mozart per a piano i vents, obra d'un equilibri musical de bellesa i maduresa com només el sabia crear Mozart.
Dilluns, 03/07/2017, 20h: El PÒDIUM juganer
Bohuslav Martinu, Quartet per a piano, oboè, violí i violoncel, H. 315
Francis Poulenc, Sonata per a clarinet i fagot
Serguei Prokófiev, Quintet per a oboè, clarinet, violí, viola i contrabaix, Op. 39
Pausa
Antonin Dvorak, Quintet per a cordes en sol major, Op. 77
Roman Patočka, Raquel Castro, violí
Noelia Gómez, viola
Peter Schmidt, Erica Wise, violoncel
Ander Perrino, contrabaix
Marianna Prjevalskaya, piano
María Martínez, oboè
Miguel Pérez Iñesta, clarinet
Maria Wildhaber, fagot
El dia 3, el PÒDIUM assumeix un caire juganer, amb obres de la primera meitat del segle XX d'instrumentacions inhabituals en la primera part i el quintet per a cordes d'Antonin Dvorak en la segona part. El quartet per a oboè, violí, violoncel i piano de Bohuslav Martinu és d'un llenguatge fresc i obert que combina de manera sorprenent els colors tan diferents dels quatre instruments. La sonata per a clarinet i fagot de Francis Poulenc destaca pel seu tracte lúdic, gairebé estereotípic dels dos instruments que s'inciten mútuament a pallassades musicals. El quintet de Serguei Prokófiev, una de les obres mestres de la primera meitat del segle XX, va ser compost per a un ensemble musical que contenia aquests cinc instruments. Prokófiev va saber combinar-los de manera exemplar per crear una obra plena de colors, de misteri i d'intensitat expressiva màxima. En la segona part del concert escoltarem el quintet d'Antonin Dvorak per a cordes. S'hi troben moltes al·lusions a la música popular txeca que li donen l'esperit fresc i lúdic que impregna tota l'obra.
Dimarts, 04/07/2017, 20h: El PÒDIUM improvisant
Terry Riley, "In C": Improvisació minimalista per a un grup d'instruments de nombre
indeterminat, participació d'alumnes i professionals, entrada lliure
El dia 4, el PÒDIUM pren una pausa dels concerts "clàssics" per presentar un gènere de música que s'ha desenvolupat als Estats Units i que ha portat a una corrent de tècniques de composició pròpia amb representants tan coneguts com Steve Reich, Philip Glass i Pauline Oliveros. L'obra "In C" del compositor Terry Riley a vegades s'entén com el principi del minimalisme musical. Seguint patrons musicals petits, la peça es desenvolupa a base d'improvisació dels integrants i sona diferent amb cada interpretació, segons els intèrprets i altres factors del moment. Els músics del PÒDIUM actuaran juntament amb alumnes i aficionats en una col·laboració única i sorprenent en molts aspectes.
Dimecres, 05/07/2017: El PÒDIUM Schubert
A les 18.30h: Presentació de les obres i de la vida de Franz Schubert
a càrrec de Joan Vives, presentador de Catalunya Música
A les 20h:
Franz Schubert, Obertura per a dos violins, dues violes i violoncel, D. 8
Octet per a clarinet, fagot, trompa, dos violins, viola, violoncel i contrabaix, D. 803
Felipe Rodríguez, Raquel Castro, violí
Noelia Gómez, Isabel Villanueva viola
Peter Schmidt, violoncel
Ander Perrino, contrabaix
Miguel Pérez Iñesta, clarinet
Maria Wildhaber, fagot
Merav Goldman, trompa
El concert del dia 5 està dedicat al compositor vienès Franz Schubert. El seu octet per a vents i cordes és un dels cims de la música de cambra de principis del segle XIX. L'obra ens apropa al món compositiu de Franz Schubert amb les seves grans dimensions, la seva profunditat emocional i la proximitat permanent de la seva música a les seves arrels vieneses. El concert començarà amb una obertura de joventut del compositor i serà precedit d'una introducció del presentador de Catalunya Música, Joan Vives, que parlarà sobre l'obra en el context de la vida de Franz Schubert.
Dijous, 06/07/2017, 20h: El PÒDIUM exuberant
Gabriel Fauré, Quartet No. 2 per a piano i cordes en sol menor, Op. 45
Teppo Hauta-aho, "Kadenza" per a contrabaix sol
Pausa
Felix Mendelssohn, Sextet per a piano, violí, dues violes, violoncel i contrabaix, Op. 110
Felipe Rodríguez, violí
Isabel Villanueva, Noelia Gómez, viola
Erica Wise, Peter Schmidt, violoncel
Ander Perrino, contrabaix
Katia Michel, Marianna Prjevalskaya, piano
El PÒDIUM tanca el dia 6 amb un concert "exuberant". El gran quartet per a piano i cordes de Gabriel Fauré, el segon per a aquesta formació, comença de manera impetuosa i enèrgica. El llenguatge inimitable del gran compositor francès combina elegància, bellesa i energia de manera irresistible. La Cadenza del compositor finlandès Teppo Hauta-aho per a contrabaix sol presenta l'instrument en facetes sorprenents i commovedores que no ens esperaríem de l'instrument de corda més greu. El sextet per a piano i cordes de Mendelssohn és una obra d'un virtuosisme brillant per part del piano amb la lleugeresa i agilitat típiques de Mendelssohn. Les cordes ofereixen una calidesa del teixit musical sobre el qual destaca encara més el virtuosisme del piano.